Nettbasert ingeniørutdanning

Som en langsiktig strategisk satsing for å tilby studenter som ikke har mulighet til å flytte til Narvik, starter Høgskolen i Narvik (HiN) fra høsten -09 opp med nettbasert ingeniørutdanning. På denne måten ønsker HiN å styrke legitimiteten som den teknologiske høgskolen i hele Nord-Norge.

De nettbaserte studietilbudene som vil bli lyst ut fra høsten 2009 er:
–           Bygg og industri
–           Datateknikk
–           Prosessteknologi
Søknadsfrist er satt til 1. juni.

HiN skal tilby undervisning på nett med obligatoriske samlinger i Narvik. Samlingene er nødvendige for utførelser av laboratoriearbeid. Eksamener er i første omgang satt til å kjøres i Narvik, men disse kan også kjøres desentralisert etter særskilt avtale.

Det nettbaserte tilbudet skal være av så høy kvalitet, pedagogisk og faglig, at en dyktig student skal kunne gjennomføre dette alene. Imidlertid ser HiN at det vil være nødvendig med et klasserom, øvingslærere og infrastruktur (IT) tilknyttet studietilbudet. HiN lanserer derfor ”studieverksted” hvor disse tingene er tilgjengelige. Målet er å skape et lokalt studiemiljø som skal øke kvaliteten på studiene. ”Studieverkstedene” vil finansieres og driftes av lokale samarbeidspartnere.

Til nå har HiN et konkret opplegg under utvikling i Hammerfest, i Høgskolen i Finnmark (HiFm) sine lokaler. HiFm vil også stille med øvingslærer her. Energicampus Nord vil også jobbe frem energirelaterte fag i samarbeid med andre utdanningsinstitusjoner som vil komplettere tilbudet ved at disse fagene innpasses i HiNs studieprogram etter nærmere avtale.

Det er nedsatt en arbeidsgruppe som jobber med den teknisk-pedagogiske plattformen for kursene og det er enda en del utfordringer på informasjons- og markedsfeltet, men HiN er positive på at disse utfordringene vil bli løst innen rimelig tid.

For å finansiere utviklingen av denne løsningen har HiN vært avhengig av støtte fra eksternt hold, men det har vist seg at det var lettere enn først antatt. Administrasjonsdirektør Kjetil Kvalsvik uttaler seg på denne måten: ”Jeg har aldri møtt maken til godvilje fra omverdenen som vi har til denne utviklingen”.

Studentparlamentet i Narvik (SPiN) ser positivt på nettbasert ingeniørutdanning, men vil påpeke at den aller beste løsningen for studenter nok er å flytte til Narvik og ta studiene her. SPiN vil også holde skarpt øye med gjennomføringen av dette prosjektet for å sikre at studentenes rettigheter blir fulgt opp, slik at kvaliteten på utdanningen ikke forringes.

SPiN ønsker høgskolen lykke til med dette prosjektet! 

Stikkord: , , ,

4 kommentar to “Nettbasert ingeniørutdanning”

 1. Hallvard Nygård Says:

  Spennende. Er dette lignende nettbaserte løsninger det har vært diskusjon rundt på NRKBeta sin side? Altså at det blir avholdt forelesninger og at disse blir lagt ut og i tillegg en del interaktive læringsmidler (i hvert fall slik jeg forstår UiS sitt studie).

  • pebondestad Says:

   «Undervisningen kommer til å inneholde asynkrone og synkron distribusjon av forelesninger. Asynkrone forelesninger kan være opptak av synkrone (tidligere) forelesninger i klasserom/auditorium eller det kan være avspilling av forberedte forelesninger innen moduler eller tema. Det vil være distribusjon av lyd/bild i flere ulike varianter. I dette vurderes også Podcast, men vi har ikke besluttet dette enda. I tillegg til distribusjon av forelesninger vil det være øvinger og laboratorieøvinger, tester og eksamener. Studiet vil inneholde samlinger i Narvik. Både på grunn av laboratorieøvinger som kan kreve spesielt utstyr, men også grunnet øvinger, eksamener m.m. Det er ikke avklart hvorvidt studenter må til Narvik for å ta eksamen. Det kan være at dette kan gjøres i regionale sentra også. Til høsten 2009 starter vi opp med 1. år ingeniør. Intensjonen er at høsten 2010 starter også 2. ar ingeniør, samt at alle våre studieretninger kommer med samme nettbaserte tilbud. Til slutt i 2011 skal også 3. år ingeniør være på nett.»

   Tanken er foreløpig å bruke It’s Learning som plattform, men som du ser av svaret ovenfor er også podcast vurdert.

   Håper du er fornøyd med svaret.

  • pebondestad Says:

   Noen linker fra nettsiden til Høgskolen i Narvik:
   http://www.hin.no/index.php?ID=4458&lang=nor&displayitem=687&module=news
   http://www.hin.no/index.php?ID=4458&lang=nor&displayitem=688&module=news
   http://www.hin.no/index.php?ID=4458&lang=nor&displayitem=689&module=news

 2. Hallvard Nygård Says:

  Takker for svar. Var inne på den første lenken etter at jeg kommenterte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: