Narvikstudent utvist fra landet på grunn av utdanningsvalg

NRK Dagsrevyen forteller tirsdag 27. oktober at en Narvikstudent har mistet oppholdstillatelsen, og dermed utvist fra Norge. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) begrunner hjemsendingen med at utdanningen kan misbrukes i Iran.

Utdanningsvalg grunn for utvisning
Studenten kommer fra Iran, og har studert Norsk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter i Narvik og hadde i høst planer om å starte på masterstudiet Satellitteknologi. Utdanningsvalget er altså årsaken til utvisningsvedtaket. Iran har i de siste år intensivert sin satsing på forskning innen atomkraft og -våpen. Dette satt i sammenheng med at studiet Satellitteknologi innebærer en del raketteknologi samt styringssystemer for raketter førte til at studenten ikke fikk fortsatt opphold i Norge.

Åpne studier
Alle studiene i Narvik er åpne studier i den forstand at pensumlister og emnebeskrivelser er tilgjenglig på nettet. PST viser slett forståelse for utdanningssystemet i Norge, så vel som i resten av verden når de nå sender en student hjem fordi de tror han kan misbruke sin kompetanse fra sine studier her i Norge.
En liten faktasjekk viser at veldig mange universiteter har all nødvendig informasjon angående sine studier på sine nettsider. Om noen fra «feil» land ønsker å utnytte dette for å studere emner som kan utnyttes til eksempelvis krigføring, er det ingenting som hindrer de i dette, verken ved Høgskolen i Narvik eller ved de fleste universitet ellers i verden.

Dårlig tidspunkt
Høgskolen i Narvik (HiN) har i de siste månedene gjort flere tiltak som vil gjøre det lettere for utenlandske studenter å studere i Narvik. 5 av de 6 masterlinjene innen teknologi lyses ut på engelsk til neste studieår, og det er gjort avtaler med flere universitet, blant annet Philadelphia University i Jordan. Spesielt avtalen med dette jordanske universitetet kan være i fare på grunn av denne utvisningen av en av HiNs utenlandske studenter. Philadelphia University tar inn studenter fra hele Midt-Østen, deribalnt fra Iran. Flesteparten av studentene på dette universitetet er faktisk utenlandske.

Hvilket signal sender Norges myndigheter ut?
I år er det ca 19.000 nordmenn som studerer i utlandet. Hvordan kan vi forvente at våre studenter blir behandlet når ikke vi tar vare på de studentene som kommer til Norge for å ta sin høyere utdanning.

Les mer om saken her:
Konkret sak ved Høgskolen i Narvik bidrar til nasjonal debatt! – Høgskolen i Narvik sine nettsider
Lik rett til utdanning? – Origo (Studentavisa i Narvik)
Iransk Satellittstudent kastet ut – NRK
Frykter iransk student skulle skaffe rakettinfo i Norge – Dagbladet
PST kastet iraner ut fra høgskolen – Avisa Nordland
PST kastet iraner ut fra romfartsstudier – Aftenposten
PST kastet iraner ut fra romfartsstudier – Stavanger Aftenblad
Kastet iraner ut fra romfartsstudier – Finnmark Dagblad
Justisdepartementet instruerte UDI om å nekte iraner oppholdstillatelse – Document.no
PST aksjonerte mot HiN-student – Fremover
Reagerer skarpt på at iransk student kastes ut – NITO
Iraner drømte om å bli romforsker – NRK
Stemplet som bombeforskere og kjeppjaget til Iran – Dagbladet

Stikkord: , , , , , , ,

7 kommentar to “Narvikstudent utvist fra landet på grunn av utdanningsvalg”

 1. Ørjan Arntzen Says:

  Hei!

  Fin blogg! Vanskelig å skjønne perspektivet når man bare leser det i avisa. Det skremmer meg egentlig mer at man sender hjem folk av en bestemt nasjonalitet uten noen annen begrunnelse enn at de er fra et bestemt land. Det burde foreligge en kvalifisert mistanke om at det planlegges å misbruke kompetansen sin.

  Vet du om det har vært konkrete mistanker?

 2. pebondestad Says:

  Hei Ørjan

  Så vidt jeg vet har det ikke vært konkrete mistanker.

 3. pebondestad Says:

  PST kommer jo med en grei annerkjennelse av vårt studium, men det er ikke slik vi ønsker å få bekreftet at vi har god kvalitet på våre utdanninger…

 4. Kent Varmedal Says:

  Det må jeg virkelig si, hadde det vært første april så hadde jeg tatt det som en spøk.
  Jeg kan ikke se at master i satellitteknologi (eller romteknologi som jeg velger å kalle det) i seg selv gjør en person i stand til å lage raketter med atomstridshoder. Da må jo vedkommende ha blitt sendt (av noen) til Høgskolen i Narvik for å lære nettopp dette og å kunne bruke det i våpen industri.

  Selvfølgelig kan romteknologi brukes i våpenindustri, det er en del personer som har tatt den utdanningen som jobber i for eksempel Kongsberggruppen.

  Det er jo være like farlig med kjemi, biologi, elektronikk, og resten av kosefagene (liker disse fagene). Skal man nekte alle fra midtøsten å ta et fag i Norge som kan brukes i krigføring? Og hvordan skal man forsikre seg mot at ikke en person begynner å ta et studieprogram ved en institusjon, tar et og annet kosefag ved siden av?

  Det neste er vel sikkerhetsklarering før man får lov å begynne på enkelte studer.

 5. Kristoffer Avaldsnes Gilje Says:

  Var det nokon som skreik «paranoia»?

 6. Jarek Says:

  Ingen «skreik» FN-resulosjon (13-37) heller. Ja, det er SVÆRT uheldig/tåplig at en person ikke kan bli hva enn man ønsker å bli uansett hvor du kommer fra i denne tiden vi lever i.

  Norge er forpliktet til å følge de resulusjonene som er fattet i FN. Så dette er ikke PST sinn «feil». La oss heller rette dette til verdenssamfunnet eller også de Iranse myndighetene som ikke samarbeider med IAEA… (Så en dokumentar om «Agent Khan» her omdagen… Mye interessant og skremende begger veier…)

  Som Kent sier Romteknologi utdanningen har produsert flere kandidater som jobber i KDA. Så dette anser jeg ikke som helt «paranoia».

  Trodde ikke HiN skulle komme i de nasjonale avisene slikt…. Synnes synd på HiN.

 7. latlablidia Says:

  Is this internacionalization of the education but just for some privilegerte contries?
  Any another country take similar decision about sending home the student from Iran?
  This issue affects just the students with Iranian origin?

  About cooperation with the Jordinian universities: as far I know the Jordinian are one of the most proud nations in the World. Of course it can afect the academic cooperation (and other areas because of the family posutions of these students) with this country if some of their student is sending back. The worst situation will be in case of to send back home the student with Jordinian origin. The Philadelphia University is one of the most prestigios in that part of the World and its use to sent the students to the US, Australia and recently even more to the UK. What about this receptors country, are they do the same educational politic in the case we treat here?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: