ALLE ønsker å innføre praksis i ingeniørutdanningen.
– Arbeidsgiverne ønsker det
(ref. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO))
– Arbeidstakerne ønsker det
(ref. Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon (NITO))
– Studentene ønsker det
(ref. Studentenes Landsforbund (StL) og NITO Studentene)
-Institusjonene ønsker det
(ref. Nasjonalt råd for teknologisk utdanning (NRT))
– Til og med Kunnskapsdepartementet (KD) og Nærings- og handelsdepartementet (NHD) har hatt døra på gløtt når det gjelder dette punktet.
Hvorfor skjer det da ingenting?
Profesjonsstudie
Ingeniørstudiet er betegnet som et profesjonsstudie, og skal da gi studentene kompetanse nok til å gå rett ut i jobb som ingeniør. Dette er sjelden tilfelle i dag. Studentene må gjennom en intern opplæringsperiode i bedriften før de slippes løs «alene».
Ofte blir det tatt i bruk trainee-ordninger som kan vare i opp til 2 år. Kompetansen studentene har etter slike lange trainee-ordninger er riktignok noe høyere og spesialisert til egen bedrift enn man kan forvente etter endt ingeniørutdannelse. Men man kan sannelig begynne å tenke over hvorfor det i det hele tatt eksisterer slike ordninger.
Frafall
Som de fleste opptatt av høyere utdanning har fått med seg, er frafallet på ingeniørutdanningen skyhøyt. Rundt halvparten av de som starter en slik utdanning kommer ikke til å fullføre. Noe av grunnen til dette kan være at studentene på ingeniørutdanningen allerede første studieår ofte blir møtt av «en vegg av realfag» som den fødte matematiker kan bli demotivert av. Og det er nettopp i løpet av første studieår de fleste faller fra ingeniørutdanningen.
Hvordan så finne motivasjon til å fortsette studiene? Kommer studentene først over realfagsbarrieren og starter med linjefagene er mye gjort, få faller av etter dette stadiet.
Ingeniørmangel
Statistisk Sentralbyrå (SSB) har sågar anslått at Norge kommer til å mangle 5 000 ingeniører innen år 2010.
Hva vil de langsiktige konsekvensene av en slik ingeniørmangel være?
Hva skjer om en kommune ikke får tak i ingeniører?
En kan heller ikke se bort fra at enkelte bedrifter flagger ut fordi det er vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft i Norge.
En reduksjon i frafallet fra rundt 50 prosent ned til rundt 25 prosent ville ført til at veldig mange flere fullførte utdanningen sin, og norges ingeniørproblem ville vært betraktelig mindre.
Hvordan skal en så redusere frafallet?
Praksis som kvalitetshever og motivasjonsfaktor
Mennesker har til alle tider skaffet seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger gjennom praksis. Gjennom observasjon, egne erfaringer og veiledning fra kyndige personer vil en student i praksistiden få økt kompetanse og økt utbytte av studiet.
En observasjonspraksis tidlig i studieløpet vil kunne gi studentene den motivasjonen de trenger for å ikke falle av studiet. I tillegg vil studentene kunne få mer utbytte av undervisningen senere ved å kople teori og praksis sammen.
Når studentene har fått inn mer av teorien, både fra realfagene og linjefagene kommer tiden da de skal prøve selv. Selvsagt under veiledning fra kyndig fagpersonell. Praksis i andre og tredje studieår vil forberede studentene på arbeidslivet på en helt annet måte enn ved bare å sitte på skolebenken. Teori og praksis blir knyttet sammen, og i tillegg får studentene oppleve hvordan dette passer inn i resten av arbeidsoppgavene på bedriften.
Stikkord: frafall, Ingeniør, ingeniørmangel, ingeniørutdanning, KD, NHD, nho, nito, NITO Studentene, praksis, stl
september 21, 2009, kl. 14:55 |
Føler dette er en bloggpost som tar opp mange av de viktigste observasjonene, og sysnpunktene til NITO Studentene i dag. Var tidligere i dag på lansering av ny linje med praksis på NITH i Oslo.
Der fikk vi høre Åsa Elvik, statsråd i kunnskapsdepartementet, beskrive et behov for mer praksis i utdanningene og hvordan praksis og teori er knyttet.
Så da kan vi vel igjen spørre oss selv: Hvorfor er det ikke mer praksis i utdanningene i dag?
september 22, 2009, kl. 09:40 |
[…] er også aktualisert ved parlamentsleder ved Høgskolen i Narvik, Pål Espen Bondestad. Han etterlyser konkrete tiltak i sin bloggpost. Skrevet av Sekretariatet, 09.22.09 | Tags: NITH, praksis | Kategori: IT, politikk, praksis, […]
september 22, 2009, kl. 11:18 |
Espen: Ser at du brukte noe av min formulering i intervjuet med Computerworld 😉